Невероятните ползи от пиенето на чай


Невероятните ползи от пиенето на чай
02-01-2019 11:15 | BGvolleyball.com

 

И в студени, и в топли дни хората пият чай. Това е една от най-древните напитки, известен със своите ползи за човешкия организъм.

 

Сутрин често се колебаем с какво да започнем деня - кафе или чай. Кафето съдържа ненадминато количество кофеин, което ни събужда, но чаят винаги ще бъде по-разумният избор, защото има много и разнообразни ползи от неговата употреба

 

Ето някои от тях:

 

-  Чаят е пълен с оксиданти

 

Чаят е пълен с фитонутриенти, антиоксиданти за организма. Антиоксидантите в черния и зеления чай, наричани флаваноиди, спомагат за поддържането на здрави клетки и тъкани, както и здрава сърдечна система. Той подсилва и имунната система, защото помага на тялото в борбата с бактерии, вируси, свободни радикали и други.

 

 

-  Чаят гори мазнините

 

Чаят дава нужния вкус без излишни калории. Катехините, които се откриват в зеления чай, активират отслабването, като стимулират тялото да гори калории и да намалява телесните мазнини. Катехините имат антивъзпалителни свойства, които помагат в регулиране приема на храна.

 

 

-  Чаят засилва метаболизма

 

Пиенето на зелен чай или чай оолонг предлага комбинираните ползи от кофеин и катехини, които засилват метаболизма.

 

-  Чаят намалява рисковете от инвалидизиращи заболявания

 

Флаваноидите в чая намаляват склонността на тромбоцитите да се слепват, което е причинител на сърдечните болести и инфарктите. Те помагат на организма да се предпази от образуване на тумори. Зеленият чай има раково инхибиращи компоненти.

 

Видове чай и основните ползи за здравето

 

 

 

Различните видове чай носят различна полза за човешкия организъм

 


 

Зелен чай - играе роля в занижаването на холестерола, горенето на мазнините, предпазва от диабет и забавя деменцията.

 

Черен чай - има потенциал да помага на сърцето, да блокира рака, да гори мазнините, да стимулира имунната система, да се бори с вирусите и холестерола.

 

Бял чай - това е най-малко преработеният чай, с най-високи нива на антиоксиданти, предпазва от рак, сърдечни болести и удар, подсилва кръвоносната и имунната система, както и костите и зъбите, поддържа здрава кожата.

 

Червен чай - съдържа магнезий, който е важен за нервната система, увеличава абсорбацията на желязо, съдържа калий и мед, които са важни за метаболизма, подпомага за намаляване на нервното напрежение, бори се с депресията.

 

 

 

 
---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: здраве, храни, подготовка
Коментари
Други новини