Да живее футболът!


Да живее футболът!
Снимки: LAP.bg и fivb.org
06-08-2018 15:30 | Мая Димитрова

Варна е третият по големина град в България и на първо място в Северна България и по българското черноморие. И какво от това?! Спортът е далеч от нивото, на което трябва да бъде за град като този. Дори, не далеч, а светлинни години назад. 

 

Морската столица ражда куп таланти в различни спортове през годините. И пак ще питам какво от това?! Преди се усещаше спортният дух в града, сега по-осезаем е димът от наргилета. В града изникват заведение след заведение, а умират стадиони и зали. 

 

Несериозно е, когато се говори за град с традиции в спорта, да не се знае какво се случва с клубовете там. Сезонът за волейболния Черно море БАСК приключи безславно в началото на март. Беззъб отбор без пари, изграден предимно от млади състезатели, прекалено млади, за да се гонят високи цели, които изядоха толкова бой в Суперлигата, че сигурно още помнят усещането от всеки звучен шамар. 

 

 

Опитният и безспорно добър треньор Виктор Карагьозов направи неуспешни опити да вкара играчите в правилния път на игрището. Въпреки моментните пробуждания, като цяло нещата изглеждаха зле. 

 

А помните ли преди няколко години какъв беше волейболът във Варна? Игрището гъмжеше от звезди, залата се пукаше по шевовете, а Черно море напълни националния отбор. Именно от зала "Христо Борисов" изгря таланта на капитана на представителния ни тим Виктор Йосифов, посрещачът Мирослав Градинаров, Данаил Милушев, Владислав Александров, който се позагуби в последните години и Явор Генов. А сега, дори билетите за мачовете са безплатни, за да има все пак зрители в залата, които да гледат поредната загуба. Съжалявам, че съм груба, но това е чистата истина. 

 

Днес е 6 август. Подготовката в нормалните отбори започва към средата на месеца, най-късно в края. Да не говорим, че селекцията се гради още преди края на миналия сезон. Във Варна явно не е така. Яснота около състава няма. Треньорът Виктор Карагьозов се раздели с клуба. Кой ще заеме мястото му е пълна мистерия, защото всеки си намира оправдание, за да не го направи. 

 

 

Наскоро президентът на Черно море Красимир Илиев заяви, че диагоналът Данаил Милушев се завръща в отбора и вече е подписал договора си. Явно беше стратегия, за да опази опитния състезател от други предложения. Оказа се, че волейболният национал няма договор, дори още не е решил къде да продължи кариерата си. 

 

Общо взето около волейболния отбор има две ясни неща засега. Отборът се казва Черно море и ще играе в зала "Христо Борисов". Това обаче едва ли е достатъчно на феновете, които искат отново да виждат залата пълна, а на игрището познати лица и отбор с цел, а не отбор за обиграване на състезатели. 

 

 

Положението в баскетболния Черно море Тича не се различава много. Там поне е ясно, че пари няма и ще се играе с юноши. Или поне така се чува, защото никой не излиза да го каже като мъж. Някои от играчите от миналия сезон вече потърсиха късмета си в други отбори, а от варненския клуб информация излиза само на профила в Инстаграм. Толкова професионално, че нямам думи. 

 

И какво остана...футболът. И добре, че е той, че иначе варненският спорт е като замразен. Футболът някакси отсрами спорта в морската столица. Треньорът Илиан Илиев спретна селекция, която има сили да се противопостави на най-добрите. 

 

 

Като теглим чертата нещата изглеждат повече от зле. Най-добрите баскетболисти в последните години Деян и Калоян Иванови, както и легендата Тодор Стойков са плод на варненската школа. Трима от Черно море (б.а. Виктор Йосифов, Мирослав Градинаров и Данаил Милушев) ще облекат националната фланелка това лято на световното първенство по волейбол. И какво от това?! Да живее футболът, че варненският спорт е загубен без него. 
---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: Черно море
Коментари
няма мачове
Други новини