Ася Динова: Славина е партньорката на живота ми


Ася Динова: Славина е партньорката на живота ми
09-08-2017 21:15 | Малинка Димитрова

Адаптирам се бързо с различни хора, споделя волейболистката  

 

Българската топ състезателка по плажен волейбол Ася Динова завоюва две поредни титли на пясъка в рамките на седмица. Първият трофей Динова спечели в тандем с Ирена Мишонова в гръцкия град Орестиада. Само седмица по-късно волейболистката на Славия вдигна Купата на Кмета в Кърджали, където си партнираше със Славина Колева. На финала те победиха Светла Ангелова и Ирена Мишонова с 2:1. 

 

Потърсихме Ася да ни разкаже за успехите, предстоящите предизвикателства и амбициите за следващия сезон. Ето какво сподели пред BGvolleyball.com тя: 

 

 

Печелиш два поредни турнира поред – първо в Орестиада, после национален в Кърджали. В Гърция бяхте с Ирена Мишонова, тук – със Славина Колева, с която по принцип сте тандем на пясъка.  До колко смяната на партньор има значение? И влияе ли по някакъв начин?

 

 По принцип смяната на партньора е от значение, трябва да си паснеш, но в случая аз съм играла и миналата година с Ирена, а и тренираме заедно двете двойки всеки ден. Това ни помогна да се сработим добре.

 

orestiadaa

 

Каква е формулата на успеха ви? Повече тренировки или повече късмет?

 

Формулата на успеха е съвкупност от много компоненти - както тренировки и постоянство, така и доза късмет и шанс, при нас май е повече от второто. 

 

 

asia_slavina_kardjalii

 

Наскоро взехте участие и в престижен турнир от Сателитната верига на Европейската конфедерация, където не успяхте да прескочите квалификациите. Какво не ви достигна да влезете в основната схема? Какви са впечатленията ти от условията в Любляна? 

 

На сателита в Любляна играхме много добре със Славина. Победихме отбора на Турция, които са млади момичета, но тренират само и единствено на пясък последните 2-3 години. Ние сме само за по 3-4 месеца, защото всяка една играе в залата през годината. За втория мач може би не ни достигна физическата подготовка и постоянното трениране на пясък, защото и отборът на Румъния тренира само плажен волейбол последните години. Въпреки това играхме добре и бяхме равностойни, а румънките играха финал, след като успяха да ни победят с 2:1 и да влязат в основната схема.

 

За условията в Словения мога да говоря много - там хората са много организирани и заинтересовани от този спорт. Само в Любляна има 4-5 места, на които има страхотни кортове за тренировка с много и качествен пясък. Имат 2 школи по плажен волейбол, където тренират много деца. Нивото и на мъже, и на жени, и на подрастващи е класи над това в България и си личи, че хората работят. 

 

 

С Ирена или със Славина се играе по-добре? С коя от двете предпочиташ да си в тандем? 

 

Играла съм с доста момичета в България и с почти всички не съм имала проблем да играя. С Ирето се разбирам чудесно и на корта, и извън него, но Славина е партньорката на живота ми. Не я сменям за никой друг, защото много я обичам. 

 

asia_slavina_k

 

 

В Кърджали излязохте на финал срещу Ирена и Светла. Как се чувстваш в такива двубои – когато се изправяш срещу приятелки? Емоциите или професионализма надделяват в такива моменти?

 

 На игрището няма приятелки - там има съперници. Професионализмът надделява, но е воден от емоцията и желанието за победа.   

 

 

Напоследък е много актуален снежният волейбол. Можем ли да очакваме един ден именно вашият тандем да участва в турнир от веригата?

 

Не знам. Може би бих се пробвала, но за съжаление всички влизаме в залата. Кой като треньор, кой като състезател и едва ли ще можем да съчетаем и зала, и пясък, и сняг. 

 

 

Какво ви предстои занапред? 

 

 За това лято остана един турнир в Македония, трябваше да има и в Смолян, но няма да се състои. Ще играя с Ирена, защото Славина влиза в залата. В края на септември ще ходим на Балканиада в Бурса и на последния сателит за тази година в Сато Маре (Румъния). 

 

 

Какви са амбициите ти за предстоящия сезон със Славия? А като треньор? 

 

След около две седмици започваме подготовка със Славия аз като треньор засега, защото не се знае дали ще има женски отбор. Харесва ми да се занимавам с деца, много е зареждащо и удовлетворяващо. Мисля занапред да се съсредоточа в треньорстването, а лятото ще разчитам на повечко късмет на плажа. 

 

 

 

 

---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: Ася Динова
Коментари
Други новини