Асошиейтед Прес: Зимният волейбол с надежда за зимните олимпиади


Асошиейтед Прес: Зимният волейбол с надежда за зимните олимпиади
Снимка: Thomas Leskoschek/Chaka2 GmbH via AP
26-02-2017 09:30

 

Плажният волейбол се мести в планината и сменя пясъка със сняг

 

Версия на обления от слънчевите лъчи спорт, познат на любителите на летните олимпиади и на морските забавления, зимният волейбол се разпространява от Алпите до Андите в опит да влезе и в зимните олимпийски игри. Ако всичко върви добре, казват официални лица от волейбола, техният спорт ще стане първият, който ще присъства и на летните, и на зимните олимпиади.

 

“Да бъдем семеен спорт №1 в света е нашата ключова мисия”, казва Фабио Азеведо, генерален директор на световната волейболна федерация, в интервю за Асошиейтед Прес. “Мисля, че това приляга перфектно на нашия план.”

 

Сам по себе си версия на по-традиционната игра в зала, плажният волейбол прерастна в една от големите атракции на летните олимпийски игри, без съмнение благодарение и на секси облеклото и парти атмосферата.

 

Сега ФИВБ иска дял и от зимните олимпиади и гледа на зимния волейбол като входна врата. С вече установена Европейска верига, волейболните деятели са поставили на дневен ред довеждането на новия спорт върху сняг в Азия, Аржентина и Съединените щати с надежда да получат одобрение за демонстрационен спорт на Игрите в Пекин през 2022 година.

 

“Крайната им цел е да вкарат зимния волейбол в зимните олимпийски игри”, казва Мартин Казвурм, чиято компания организира Европейската верига. “Това не е нещо, което ние сме вкарали в главите на ФИВБ, а нещо, което самите те са си поставили като цел.”

 

Континенталната верига, която този уикенд е в чешкия ски-курорт Шпиндлерув Млин, бе официално призната от Европейската волейболна централа за първи път миналата зима. Азеведо заявява, че целта е догодина да се проведе и Световна верига, а през 2019 – и пълноправно Световно първенство. Място в младежките Олимпийски игри през 2020 година в Лозана, където е седалището на ФИВБ, също е в радара на федерацията.

 

Оттам нататък, зимният волейбол може да кандидатства за статут на демонстрационен спорт за зимната олимпиада през 2022 година. За Олимпиадата в  Пьонгчан (Южна Корея) догодина, Азеведо се надява на поне някакво неформално присъствие, ако ще дори да е само една окачена мрежа на някой площад.

 

“Определено искаме да сме там и да покажем на хората какво представлява зимният волейбол”, казва той. “Разсъждавайки наистина консервативно, за да можем да изкачим тази планина стъпка по стъпка, мислите ме водят към Олимпиада 2026.”

 

Докато олимпийските дисциплини хокей на лед и хокей на трева имат различни правила, различна екипировка и различни управляващи органи, зимният волейбол е почти идентичен с плажната версия. Тактиката и правилата са подобни на тези в плажния спорт по двойки и много от състезателите също идват от плажния волейбол.

 

“На практика ние само сменихме повърхността”, обяснява Казвурм. “Единствената разлика е, че се играе с футболни обувки.”

 

Атмосферата също наподобява тази при плажния волейбол – с диджеи, надуващи музика и мажоретки - с гащи ледерхозен вместо по бански – надъхващи публиката.

 

“Музиката – тя е вътре в нашето ДНК, човек!”, казва Азеведо.

 

Обикновено има и джакузи край корта и победителите по традиция често скачат в него след мача, за отпразнуват победата (и да се стоплят).

 

“Ако си достатъчно смел и си носиш бански или пък не, можеш да се потопиш и с напитки в ръце и приятели около теб да се порадваш на гледката към централния корт и планините наоколо. Чисто щастие!”, казва Роберт Куфа, шампион на Чехия по плажен волейбол за 2016 година.

 

Австрийският шампион Флориан Шнетцер добавя, че на зрителите също се харесва особено много купонът в джакузито след мач.

 

“Смеят се, когато видят хора по бельо да скачат в джакузито”, казва той. “Толкова е забавно да се играе в такава страхотна атмосфера и на такива страхотни места. И публиката полудява – харесва им! Харесва им да купонясват в планината.”

 

Но да се играе в планината си носи своите предизвикателства.

 

Най-вече защото снегът е по-хлъзгав от пясъка, играчите, които могат бързо да разчетат и да реагират на ситуцията, получават по-голям бонус от ръстовите, които могат да играят добре на блокада. Освен това е по-лесно да се скача по уплътнения сняг, така че по-ниските състезатели може да бъдат по-ефективни блокировачи и ръстът не носи чак такова предимство.

 

“Зимният волейбол е за хитри и гъвкави играчи”, коментира Куфа. “Движенията са доста по-забавени, което означава, че трябва да си по-хитър, особено в защита. Трябва да решиш в коя посока да тръгнеш и това е всичко. Връщане назад няма – иначе се озоваваш на гърба си с обувките някъде високо над теб.”

 

По-редкият въздух също забавя волейболистите.

 

“Наистина се усеща и усещането става по-интензивно с времето”, казва Шнетцер. “Така че физически трябва да си много добре подготвен за игра високо в планината.”

 

Да не забравяме и за студа.

 

“Планина е, така че трябва да си готов за честите промени във времето и да си подготвен за всякакво време”, казва Куфа.

 

Засега турнирите се правят по курортите, при свободен вход, така че скиорите да могат да погледат, докато си почиват. За самите играчи на състезание по зимен волейбол в Иран по-рано този месец пък това беше една отбивка по пътя им към турнира по плажен волейбол на остров Киш седмица по-късно.

 

Това е едно голямо предимство за зимния волейбол пред други спортове, които се опитват да станат част от олимпийската програма: вече има силна федерация и готов запас от потенциални играчи от плажната дисциплина, включително такива като олимпийския бронзов медалист от 2012 година Мартинш Плавинш от Латвия и най-добрите плажни волейболисти от множество европейски страни.

 

Трикратният олимпиец Филип Далхаусър, златен медалист от 2008 година, казва, че би изчакал да приключи кариерата си на пясъка преди да се пробва на снега.

 

“Доста бих се страхувал да не се контузя. На снега вероятно доста се хлъзга”, обяснява Далхаусър, който е роден в Швейцария, но е прекарал по-голямата част от живота си по плажовете на Флорида и Калифорния.

 

Но според него всяко нещо, което кара хората да гледат или да играят волейбол под каквато и да е форма, е добро за спорта. А според Азеведо, щом феновете видят зимния волейбол, те ще бъдат спечелени – точно като онези, които идват да гледат плажната версия на летните олимпиади всеки четири години.

 

“Двете дисциплини са всъщност две партита”, казва Азеведо. “Но ако ти организираш парти в твоя дом, то вероятно ще е различно от партито, което аз организирам в моя. Така че това са две различни енергии. Но казвам ви, и двете ще ви харесат!”.

 

Джими Голън, Асошиейтед Прес

 

Превод от английски: Николай Марков

 

 

 


 
---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: Зимен волейбол, snow volleyball, Европейска верига зимен волейбол 2017, Филип Далхаусър, Роберт Куфа, Флориан Шнетцер
Коментари
Други новини