Плажният волейбол: сблъсък на нациите


Плажният волейбол: сблъсък на нациите
11-08-2016 18:08 | BGvolleyball.com

Културните различия основна тема на Игрите 2016

 

Снимки от двубоя по плажен волейбол за жени между Германия и Египет, от Олимпийските игри в Рио 2016, разбуни духовете и се превърна в една от най-обсъжданите теми в социалните мрежи през последните дни.

 

На фотосите представителките на африканския континент са облечени от главата до петите, докато германките са в традиционния за плажния волейбол - екип бикини.

 

С това ясно се видяха културните различия на участниците по време на Олимпиадата, като двубоят бе определен като „сблъсъкът на нациите“. Резултатът е без значение, но само за статистиката - Лаура Лудвих & Кира Валкенхорст спечелиха логично с 2:0 над Доаа Елгобаши & Нада Меавад с 2:0.

 

 

Мнозина от феновете на този спорт изразиха неодобрение и определиха египтянките, като облечени с „водолазен костюм“.  Недоволни, други запалянковци дори изказаха предположения, че плажният волейбол върви към тотална промяна, като ще отпадне в бъдеще от олимпийската програма. Това ще стане поради намаляване на интереса към него. Причината - отдръпване на почитатели, тъй като именно красотата на телата на участничките са главния магнит за милионите почитатели по света.

 

 

Запознати припомнят, че още по време на Игрите в Лондон през 2012 г. мюсюлманският свят определи разголването в плажния волейбол като „развратно“ и претендира за екипировка, която да покрива тялото на жените. Под натиска на мюсюлманите Международната волейболна федерация прави първата промяна, като допуска волейболистките да играят с цели бански костюми, или пък тениски и дълги шорти, два сантиметра под коляното. Четири години по-късно в Рио 2016, натискът вече е успял, като от ФИВБ разрешават пълното покриване на жените. Защо? Отговорът на световната централа е, че по този начин повече нации могат да вземат участие в надпреварата.

 

 

Трябва или не трябва да се допускат такива значими промени и покриване на телата на волейболистките? Ще допринесе ли това до отдръпване на интереса от този спорт, който генерира милиони приходи, като привлича хиляди почитатели именно с красивите и изваяни тела на участниците?

 

Въпроси, които циркулират в пространството. Дали е правилно или не, тепърва ще се решава. А до тогава битките в Рио продължават, нeзависимо от културните различия на участниците.

 

 

Какъвто и натиск обаче да има от страна на други култури, едва ли някой ще спре бразилките, които са едни от най-сексапилните състезателки в този спорт и които радват феновете по трибуните на Копакабана и по цял свят.

 ---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: Олимпийски игри волейбол 2016
Коментари
Други новини