Това не е текст за Европейското първенство по волейбол!


Това не е текст за Европейското първенство по волейбол!
22-10-2015 18:30


Това не е текст за Европейското първенство по волейбол! То е в миналото! Конфетите отдавна са изметени от старателната чистачка на Арена Армеец, прожекторите са загасени, а таблото, което отчиташе победи и загуби, вече не грее в познатия червен цвят.


Това не е текст за Европейското първенство по волейбол! В коридорите на залата не тичат запъхтяни журналисти и оператори, гонещи поредния събеседник, съблекалните са пусти, а от разноцветните екипи няма и следа.

Това не е текст за Европейското първенство по волейбол! Играчите събират багажа си, за да се присъединят към клубовете си, треньорите се пренастройват за новите предизвикателства в първенствата, а старателната чистачка е в очакване на поредната доза конфети, този път в чест на някой друг спорт.

Това не е текст за Европейското първенство по волейбол! Пресипналите гърла са излекувани, пулсът се покачва само заради сутрешното задръстване, а трикольорите на детските личица отдавна са измити.

Това не е текст за Европейското първенство по волейбол!

 

Това е текст за реалността след Европейското първенство по волейбол!

Истерията, с която цяла България живя две седмици, приключи и бързо бе изместена от ежедневните проблеми. Тук-там в интернет се срещаха анализи за представянето на българския национален отбор, които определяха избраниците на Пламен Константинов ту за "герои“, ту за "разочарования“.

Излишно е да говорим за геройство в тази ситуация. В България герой става човек, завършил на четвърта позиция в света, ритайки топка преди 21 години, но когато се класираш на това място на две Европейски първенства, Световно, Олимпиада и Световна лига си просто "отново четвърти“.

 

Герой си, ако намериш начин да излъжеш държавата, да не платиш десетки милиона данъци, но не и ако бръкнеш в собствения си джоб и извадиш пари, за да изчистиш задълженията на клуба, който те е направил професионален спортист преди години.

 

Или ако успееш старателно да прикриеш, че си собственик на някой отбор и управляваш чрез подставени лица, а не като застанеш пред 13 000 човека и от свое име се извиниш за две конкретни грешки в мача.

 

Героично е да се наречеш "национална кауза“ и да напълниш националния стадион с обезумели хора, крещящи "Меси!“, само за да разконцентрират звездата на съперника, но ако накараш цяла зала да стане на крака и да повтаря името ти, тогава си сензация за няколко дни.

Герой си, ако се биеш в гърдите, че си построил няколко зали, в които никога няма да стъпи крак на юноша, защото подръжката им е твърде скъпа, но не и ако отиваш сутрин и вечер на тренировка, преобличаш се в съблекалня без отопление и после тичаш потен вкъщи, защото за парно и топла вода няма пари. В България си герой само, ако си избягал!

 За това огромна част от всички онези момчета с българско знаме на гърдите, чието класиране в Топ 4 на Европа повечето "разбирачи“ считаха за "невъзможно“, а след това го определяха за "пропуснат шанс“, поеха към Полша, Франция, Италия, Русия и Аржентина. Защото там те ще бъдат герои пред препълнените трибуни на някоя от десетките топли и удобни зали, а в свободните си дни ще обикалят детски градини и училища, за да покажат на малчуганите, които всяка седмица ги гледат от трибуните, че мечтите се сбъдват. Няма да разчитат на заделените джобни от мама и тати за да изкарат месеца, защото ще получат точно сумата, написана в договора им, без закъснение и със съответните бонуси, определени от представянето им. И най-важното – няма да се чудят дали отборът им ще продължи да съществува през новия сезон, само защото спонсорът е избрал да даде сумата за издръжка на цялата детско-юношеска школа на клуба, за да организира фолк-турне.

Тези момчета ще се върнат за Коледа, след това отново ще напълнят залите за Олимпийската квалификация в Германия или за Световната лига следващата година, само за да ни покажат, че някъде там системата действа и да ни вдъхнат увереност, че нещата могат да се случат... дори и в много далечно бъдеще.

Борислава Стаменова,
Btvnovinite.bg---

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

BGvolleyball.com напомня, че можеш да следиш последните новини и като ни последваш в социалната мрежа Туитър чрез @BGvolleyballCom !

 

Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe

 

Вижте какво се случва в света около нас с FBR.BG

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: Европейско първенство волейбол 2015 мъже, България национален отбор волейбол мъже, Арена Армеец
Коментари
няма мачове
Други новини