Николай Пенчев: Сам реших да се разделя със Заверче


Николай Пенчев: Сам реших да се разделя със Заверче
05-06-2020 17:31 | Меридиан Мач

 

В понеделник на официалния си сайт полският тим Алурон Вирту (Заверче) обяви, че се разделя с деветима волейболисти. Сред тях и националът ни Николай Пенчев. В полските медии се появиха информации, че десетото място в прекратеното първенство е основната причина за чистката. "Меридиан Мач" реши да потърси самия 28-годишен посрещач, който изкара осмия си сезон в Полша и е шампион на страната с два отбора, за да разбере какво всъщност се е случило.

 


Ники, наистина ли класирането ви е причината за толкова освободени от Алурон, сред които си и ти?

 
Да кажа, честно, нямам представа какви информации са излезли. Но като цяло този сезон в Полша ми се случиха доста странни неща. Въобще - мога да кажа, че това е най-странният ми сезон в това първенство, в което съм вече от доста години. През цялото време в Заверче имахме болни, контузени, ръководството правеше рокади в хода на шампионата. Беше освободен първият ни разпределител (словакът Михал Масни), както и треньорът ни (австралиецът Марк Лебедев бе заменен с Доминик Кваписевич). Никой обаче, най-вече президентът Криспин Баран, не е дошъл и застанал пред нас, за да ни каже в очите, че имаме някаква вина. Такова нещо не сме чули. А и аз сам реших да се разделя с клуба, за жалост.


Каква е причината?

 
Освен странностите, които преживяхме, се сви и бюджетът. Ние сме наясно, че заради пандемията от коронавируса оттук нататък, няма да бъде същото, но парите рязко намаляха. А и към мен има оферти. Осъзнавам, че в идните две години сумите във волейбола, както и в спорта въобще, ще са различни. Но все пак има някакви граници.

 


Като спомена оферти, откъде са те?

 
Както от Полша, така и от Италия и от Русия. Не искам обаче да споменавам имена на клубове, защото се водят преговори.

 

След толкова години в Полша, не ти ли се сменя обстановката?

 
Да, бих опитал в друго първенство, разбира се. Макар че съм свикнал с Полша - имам доста приятели там, знам езика. Естествено, каквото и решение да взема, то ще бъде съобразено със семейството - с Рая и с мисъл за сина ни Александър. Но не изключвам варианта, ако отида в друго първенство, после пак да се върна в Полша.

А в България?

 
Имах обаждания и от български отбори, но мисля, че ми е рано да се върна да играя в нашето първенство.

Как стои въпросът с участието ти в националния отбор?

 
Имах уговорка да пропусна това лято, и по-конкретно Лигата на нациите, за да си почина. Но пандемията промени всичко. Сега, ако селекционерът Силвано Пранди реши да ме повика за ервопейските квалификации с Австрия и Израел, при положение, че те се проведат през август и септември, ще се явя, разбира се. Но доколкото разбрах, той иска да налага млади играчи. Това не значи, че няма да се присъединя, ако има нужда от мен.

 

 

 

 

---------

 

 

 

 

 

 

 

---

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube


 

Стани фен на BGvolleyball.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на волейбола.

 

Можеш да ползваш и мобилната версия на BGvolleyball.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgvolleyball.com


Тагове: Николай Пенчев, Алурон Вирту Варта (Заверче), Полша мъже
Коментари
няма мачове
Други новини